TVÄTTGUIDE

Dags att tvätta bilen? Vi förstår att det kan vara svårt att hålla reda på alla olika bilvårdsprodukter och hur man använder dom för bäst resultat. Vi presenterar här en enkel guide där du steg för steg lär dig hur du ska tvätta bilen och få ut det bästa möjliga av våra produkter. 

Med den här tvättguiden kommer du med självförtroende kunna njuta maximalt av biltvätten och samtidigt bli stolt över det fantastiska slutresultatet. Dessutom får din bil en oslagbar försvarslinje mot flygrost och slitage samt maximalt skydd och glans. Win-win!

Vad behöver jag tänka på innan tvätt?
  • Tvätta aldrig bilen i direkt solljus eller på varma ytor.
  • Keramiska produkter ska inte överdoseras då det kan skapa ränder på bilen.
  • Låt aldrig produkter torka in i lacken.
  • Läs på lite om produkten innan användning – god produktkunskap underlättar avsevärt och ger bäst resultat.

STEG 1 - FÖRTVÄTT/AVFETTNING

Produkter i detta steg

Alkalisk avfettning:
GLOSSER TOUCH-LESS – STRONG TFR REMOVERAlkalisk avfettning, extremt stark. Använd hand- eller pumptrycksspruta.

GLOSSER BLAST – FOAM PREWASHAlkalisk avfettning, förtvätt med skum. Använd Foam Lance.

Petroliumbaserad avfettning:
GLOSSER MIGHTY – EXTRA STRONG TAR REMOVER: Petroliumbaserad kallavfettning. Används med triggern som medfäljer vid köp.

Kallavfettning och/eller alkalisk avfettning?

AVFETTNING: Det finns olika typer av smuts och det är viktigt att använda rätt bilvårdsprodukt till rätt smuts. Hemligheten är att lika löser lika. Med andra ord behöver du petroleumbaserad avfettning/kallavfettning för att lösa petroleumbaserad smuts (dvs tex asfaltsprickar, oljefilm och liknande) och alkalisk avfettning för att lösa organisk smuts. (t.ex. fågelspillning, insektsrester, trädsav, jord och sand)

Alkalisk avfettning eller kallavfettning?
Om du är ute efter en grundlig rengöring av din bil är en kombination av kallavfettning och alkalisk avfettning att föredra.

Börja med kallavfettning och låt den verka en stund. Lägg sedan den alkaliska avfettningen ovanpå samt på övriga ytor (detta underlättar avspolningen av kallavfettningen).

Gör så här!

Let’s go! Börja med att ta bort grovsmutsen – det vill säga all smuts såsom asfalt, föroreningar, insekter och dylikt som lätt fastnar på lacken. Beroende på vilken typ av smuts du har, behövs olika typer av bilvårdsprodukter.

SÅ ANVÄNDER DU PETROELUMAVFETTNING/KALLAVFETTNING:
1. Spraya på torr bil nerifrån och upp till nivå med handtagen.
2. Vänta en stund ca 3-5 min. (OBS! Medlet får ej torka in.)
3. Spola sedan av nerifrån och upp. Vår effektivaste kallavfettning är MIGHTY.


SÅ ANVÄNDER DU ALKALISK AVFETTNING:
En alkalisk avfettning kan användas över hela bilen. Använd här Glosser TOUCH-LESS eller BLAST i en Foam Lance eller hand/pumptrycksspruta. Båda produkterna fungerar utmärkt på både torra och våta ytor. Med Glosser TOUCH-LESS behöver du dock en Foam Lance flaska gjord i HDPE plast som tål starkare alkalier.

1. Spraya på bilens alla ytor nerifrån och upp.
2.  Vänta ca 5-8 minuter. (OBS! Medlet får ej torka in).
3. Spola av nerifrån och upp.

Använd gärna en alkalisk avfettning varje gång du tvättar bilen. Det skapar bra förutsättningar för en lyckad tvätt.

STEG 2 - DÄCK & FÄLG

Däck

Gör en däckbehandling som rengör, vårdar och skyddar dina fordonshjul på bara några sekunder!

Produkter i detta steg:
FLASH – RUBBER & VINYL RESTORER: En detailer för plast, vinyl & gummi. Återställer snabbt exteriöra ytor av plast, vinyl och gummiytor. Ger en naturlig sidenmatt yta samt skydd mot UV-blekning och torrsprickor. Silikonfri – ger ingen hal yta.

För rengöring av däcksidorna mot organisk smuts så fungerar även en mildare alkaliskt produkt som exempelvis GLOSSER AMAZE som är en APC. Använd en svamp eller borste vid kraftigare nedsmutsning.

Skydda däcksidorna med FLASH:
1. Se till att ytan är grundligt rengjord.
2. Skaka flaskan ordentligt.
3. Spraya medlet sparsamt över ytan och låt torka, alternativt spraya i en mikrofiberduk, svamp eller rekondborste och stryk ut.
4. Eftertorka med torr, ren mikrofiberduk vid behov.

Tips! Vill man ha mer glans och längre hållbarhet kan man lägga fler lager. Vill man istället ha en mattare yta kan man eftertorka med mikrofiberduk.
OBS! Skyddas mot frost.

FÄLGAR

Bilens fälgar utsätts dagligen för de allra tuffaste påfrestningarna. Se därför till att rengöra fälgarna noggrant. Eftersom hjulen har närmast kontakt med vägen utsätts de också för mycket föroreningar såsom tjära, vägsalt, flygrost och bromsdamm. Om man inte tar bort denna smuts riskerar fälgarna att korrodera och ta skada.

Glossers produkter för fälgar:
RED DEVIL – WHEEL & IRON CLEANERFälgrengöring och flygrostborttagare som färgindikerar vid kontakt med smuts. Fungerar även utmärkt på däcksidorna och på flygrost på lacken.

WHEEL BRUSH: Borste med böjbart borsthuvud, kommer åt bakom fälgen och mellan ekrarna.

2.1 Rengör fälgarna: RED DEVIL
Det finns speciellt utvecklade produkter för att rengöra fälgar och däck. Ju kraftfullare fälgrengöringsmedel desto effektivare och snabbare resultat. Men kom även ihåg att tvätta fälgar och däckytor när du schamponerar bilen i tvättsteget.

Såhär använder du RED DEVIL:
1. Skaka flaskan.
2. Spraya på över hela fälgen och däcksidan.
Tips! RED DEVIL kan användas på däcksidor för att ta bort bromssmuts utan att skada gummit. Dessutom kan den användas på lacken som flygrostborttagare för att avlägsna flygrost/järnpartiklar.
3. Vänta några minuter tills medlet ändrat färg till röd/lila.
4. Spola av.

Tips! Vill du öka effekten av fälgrengöringen kan du använda en fälgborste – Glossers Wheel Brush. Fälgborsten gör också att du kommer åt bättre, även bakom ekrarna.

STEG 3 - SCHAMPONERING

Produkter i detta steg

Det finns många olika bilschampon med olika användningsområden.

  • Bilschampon för grundlig handtvätt.
  • Skumschampo som du använder ihop med en skumlans (Foam Lance).
  • Bilschampo som är till för underhållstvätt, som kanske även innehåller ett lackskydd.

Upptäck Glossers alternativ och välj rätt bilschampo. Du behöver även rätt tillbehör för att underlätta tvätten, se nedan!

Bilschampon – välj efter dina behov:
GLOSSER BUBBLE BATH – SUPER FOAMING SHAMPOO: Vaxfritt & pH-neutralt skumschampo. Underhållstvätt eller en bra grundligare tvätt före lackskydd. Används med svamp.

GLOSSER SPARKLE – CERAMIC COATING SHAMPOO: Keramiskt bilschampo som löser smuts och trafikfilm. Skapar dessutom en skyddande och vattenavvisande yta som motverkar smutsbildning. Används med svamp.

GLOSSER SMOOTH – FOAM WASH: Vaxfritt & skonsamt bilschampo för foam lance. Finns i doft av blåbär eller äpple. Underhållstvätt, för dig som tvättar ofta. Används i Foam Lance.

Tillbehör:
GLOSSER HIGH FLOW FOAM LANCEAnvänds på högtryckstvättar för extra skum.

GLOSSER SUPERSOFT WASH SPONGETvättsvamp i mikrofiber.

GLOSSER WASH BUCKET: Tvätthink med grit-guard.

GLOSSER SUPERDRY TOWELTorkduk av mikrofiber, i storlek 90x75cm & 80x40cm.

GLOSSER BRUSH COVER
Trä över GDS-borste för att undvika smuts & repor. Ger ett gött skum!

Så Schamponerar du

1. Dosera bilschampot i hinken och skumma upp schampot så att det blir fluffigt. Skummet hjälper till vid applicering och ger ökad rengöringseffekt.
2. Handtvätta bilen med raka drag uppifrån och ner vilket minimerar risken för tvättrepor. Eller skumma bilens ytor med hjälp av en högtryckstvätt med Foam Lance.
3. Skölj av noggrant uppifrån och ner.
4. Avsluta med att torka av bilens ytor med en torkduk. Detta steg är viktigt då du annars får vattenfläckar på lacken.

Klassisk handtvätt eller tvätta bilen med en Foam Lance?
Det är egentligen en fråga om vad man själv gillar bäst!
Antingen gillar du att grundligt tvätta bilen för hand. Eller att få ett tjockt, vitt skum över hela bilen snabbt, kul och effektivt med en Foam Lance.
Båda sätten är bra. Skum som hänger kvar på bilens yta och kapslar in smutsen höjer rengöringseffekten.

Vill du både tvätta och skydda/försegla bilen i ett enda steg rekommenderar vi Glosser SPARKLE – Ceramic Coating Shampoo. Här får du bilschampo och keramiskt lackskydd i en och samma bilvårdsprodukt.

Att tänka på:
– Överdosera aldrig bilschampo. Det kan skapa ränder på lacken. Det krävs väldigt lite schampo för att få en effektiv och lyckad rengöringseffekt så det behöver inte överdoseras.
Det kan också vara svårare att spola bort allt schampo och det kan då rinna ner från lister och kanter och skapa ränder. Extra viktigt med keramiska schampon.

– Låt aldrig produkten torka in i lacken. Se till att vara effektiv vid schamponeringen och rengöra fordonet i ett svep. För lång tid kan resultera till att det torkar in i lacken och även där skapar ränder.
– Oavsett om du använder ett keramiskt bilschampo som ett förstaskydd eller underhållsskydd är det viktigt att ha god produktkännedom. Vissa förseglingsprodukter fungerar inte alltid tillsammans och i vissa fall kan detta också skapa ränder. Läs noga på förpackningen och gör som det står.

STEG 4 - LACKSKYDD / COATING

Produkter i detta steg

Beroende på dina preferenser och behov, kan du välja bland dessa förseglingsprodukter:

GLOSSER PEARL – WET COAT
En snabb och enkel lackförsegling som är det sista steget efter tvätten. Spraya på våt och ren lack och skölj av. Ger fantastisk glans, skydd och pärleffekt.

GLOSSER STARDUST – COMPLETE GLOSS BOOSTER

Gloss booster som kan användas på alla hårda och torra ytor. Ger hög glans och en riktigt hal yta med vattenavvisande egenskaper.

GLOSSER RAPID – CERAMIC QUICK COATING

Extremt enkel keramisk lackförsegling som ger en djup glans, hal yta och pärleffekt.

GLOSSER ETERNITY – ONE YEAR PROTECTION

Ett drygt, lättarbetat och hållbart lackskydd som ger en riktigt hal yta med glans och vattenpärlning. Ytan blir väldigt lätt att hålla ren då smutsen inte fastnar lika lätt.

GLOSSER FLY OFF – CERAMIC GLASS COATING

En keramisk glasförsegling som är extremt enkel att använda. Spraya på, torka av, klart!
Vattendropparna flyger av i över 60km/h och rutorna blir enklare att skrapa under vintern.

Tillbehör:
 GLOSSER ALL-IN-ONE PREMIUM TOWEL – ALLROUND:
En effektiv och skonsam mikrofiberduk för coatings.

Varför lackskydd och hur du använder det?

En bil utsätts dagligen för ständiga påfrestningar som vägsalt, fukt, grus och UV-strålning. Detta fräter, bleker, repar och skadar succesivt lacken.
Genom att applicera ett lackskydd skyddar man bilens lack mot lättare repor och andra yttre skador. En lackskyddsbehandling gör också att smuts och insekter inte fastnar lika lätt på lacken, vilket gör att det blir lättare att rengöra bilen och hålla den ren längre.
Ett lackskydd ger en hal glänsande lack med extrem smuts- och vattenavvisande egenskaper. Ytan får en härlig vattenavrinning och snygg pärleffekt.
Det finns olika typer av lackskyddsbehandlingar att välja mellan. Det är viktigt att välja en produkt som passar din bil och just dina behov. Glossers Förseglingar och Coatings är enkla, lätta och snabba att hantera.
Komplettera gärna med rätt tillbehör för en smidigare tvätt.

Glosser PEARL – WET COAT:
1.
 Rengör fordonet grundligt så att fordonet är fritt från all smuts.
2. Efter sista avspolningen när fordonet fortfarande är blött applicerar du Pearl - Wet Coat. Spraya på och spola av, jobba med segment för segment. Var noggrann med att spola av allt.
3. Torka noggrant av fordonet.
Klart!

Glosser STARDUST & RAPID (Quick Coat):
1.
 Se till att tvätta och torka av fordonet noggrant.
2. Skaka flaskan.
3. Spraya i en Glosser Allround Mikrofiberduk. Applicera på torr och ren yta och jobba med segment för segment. Stryk över ytan som du vill jobba med korsvis.
4. Vänd på trasan eller använd en ny och ren mikrofiberduk och torka av.
Klart!

Glosser ETERNITY – One Year Paint Protection:
1
. Rengör först ytan noga med Glosser ERASER.
2. Skaka flaskan ordentligt.
3. Fukta en applikatorsvamp eller mikrofiberduk med medlet.
4. Arbeta in det sektionsvis (ca 50×50 cm) i ett korsvis mönster på lacken. Var noga med att inte missa någon yta.
5. Putsa bort produkten till högglans med en ren och torr mikrofiberduk. (Låt inte torka på lacken).
Klart!

För bästa hållbarhet kan man lägga på ytterligare ett lager efter att första lagret fått härda i en timme.

Tips! Innan du applicerar dessa produkter så kan du använda Glosser ERASER som är en primer (extra viktigt innan ETERNITY). Använda Glosser ERASER på den rena och torra ytan först för att säkerställa att ytan är fri från alla föregående medel och partiklar. Detta ger ett bättre resultat och längre hållbarhet hos den efterföljande produkten.

Glosser FLY OFF – Ceramic Glass Coating:
1.
 Rengör glaset noga med Glosser ERASER.
2. Skaka flaskan ordentligt.
3. Spraya ett tunt lager (överdosera ej) på en Glosser Allround Mikrofiberduk och torka av rutan korsvis i raka linjer.
4. Ta en andra och ren mikrofiberduk och torka av rutan för att få bort eventuella rester.
5. För bäst resultat, låt härda i några timmar i en så torr miljö som möjligt.
Klart!

STEG 5 - INTERIÖR RENGÖRING

Produkter i detta steg

Interiörprodukter du behöver:
GLOSSER AMAZE: Interior APC & Multicleaner

GLOSSER SENSATION: Interior detailer

GLOSSER LUSHLeather Cleaner and Protector

GLOSSER UMBRELLA: Ceramic Textile Protector

GLOSSER CLARITY: Glass Cleaner

GLOSSER REFRESH: Odour Killer

Rengör bilens interiör så här

Att hålla bilen ren och fin även på insidan är otroligt viktigt. Här vill man inte göra ett halvdant jobb! Dessutom kan du med hjälp av Glossers interiöra bilvårdsprodukter få ett effektivt UV-skydd, en härligare doft och skydd mot vattengenomträngning bland annat.

För en fräsch och ren bilinteriör rekommenderar vi att du gör en ordentlig rengöring, dvs en storstädning av bilen – några gånger per år. På så sätt blir det enklare att underhålla och hålla bilen fräsch över tid.

Gör så här för en lyckad interiör rengöring:
1.
 Ta ut alla mattor och lösa delar. Ett tips för att rengöra gummimattor är att använda alkalisk avfettning då det oftast handlar om organisk smuts. Kom ihåg: Rätt rengöringsmedel till rätt typ av smuts.
2. Dammsug bilen vid behov.
3. Damma av alla ytor med en mikrofiberduk.
4. Spraya Glosser Amaze i en mikrofiberduk alternativt på en interiörborste eller interiörsvamp och rengör samtliga ytor.
5. Använd en fuktig trasa och torka av överflödig produkt.
6. Använd Glosser Sensation för rengöra och skydda ytor av plast och vinyl. Sensation är en interiorcoating med UV-skydd för alla plast och vinyl ytor. Ger ett långvarigt skydd som motverkar uttorkning, blekning och sprickor.
7. Läder: Att rengöra och återfukta bilens läderklädsel är avgörande för få den att hålla år efter år, samt bibehålla sin vackra naturliga färg. Använd Glosser Lush som rengör på djupet och ger en nybilskänsla. Skyddar även och ger en sidenmatt yta med en doft av härligt naturligt läder. Skyddar mot uttorkning och sprickbildning och håller lädret mjukt och elastiskt längre.
8. Textil: För att öka livslängden på bilens textilklädsel, men även exteriöra textiler som kapell och cabrioleter, är det viktigt att impregnera. Använd Glosser Umbrella som är en keramisk textilimpregnering med lång livslängd. Skyddar effektivt mot smuts, vattengenomträngning och UV-strålning. Behandlade textiler behåller även sin mjukhet och komfort längre. För exteriöra textiler som utsätts för hårdare klimat rekommenderar vi att du applicerar ett ytterligare skikt.
9. Luktborttagning: Ibland kan det finnas behov av att ta bort dålig lukt i bilen eller i långtidstillstängda fordon som till exempel båtar och husvagnar. Glosser Refresh neutraliserar och tar effektivt bort dåligt lukt i bilen och ger en fräsch doft av grönt äpple. Biologiskt nedbrytbar.
10. En glasrengöring är pricken över i:et när det gäller att rengöra din bil. Använd en bilvårdsprodukt som ger en klar yta utan ränder. Glosser Clarity är en kraftfull rfönsterengöring som effektivt tar bort olje- och sotbeläggningar, insektfläckar, fettfläckar, fingeravtryck och nikotinrester från dina bilrutor.

KLART! 

Lär dig mer om produkterna

Kika in på vår spellista på YouTube med 15-30 sek korta klipp om alla våra produkter!

Se alla klipp på Youtube här.

5 ENKLA STEG FÖR EN KOMPLETT BILTVÄTT

Saknar du svar på något? Kontakta oss nedan så hjälper vi dig så fort vi kan!

Kontakta oss